17 Kasım 2018 Cumartesi

Jüpiter'in Yay Burcu Geçişi ve Burçlara Etkileri

JÜPİTER, güneş sistemimizin en büyük gezegeni olarak tanımlanır ve Satürn ile birlikte astrolojide "sosyal gezegen" olarak tanımlanır.  Güneşe uzaklık bakımından beşinci gezegen olan Jüpiter büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devleri sınıfına girmektedir.

Jüpiterin güneşten ortalama uzaklığı 778 milyon kilometredir. Bilinen 63 doğal uydusu vardır. İo, Europa, Ganymede, Callisto bu uyduların en büyüklerindendir. Jüpiter dünyanın yaklaşık 1.000 katı bir büyüklüğe sahiptir. 

Yoğunluğu nispeten düşüktür. Jüpiter'in 4 büyük uydusu olan İo, Europa, Callisto ve Ganymede 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedilmiştir. Bu keşif aynı zamanda dünya dışında başka bir gezegenin uydusu olduğunun da ilk kez anlaşılmasıdır.

Jüpiter'in uyduları ilginç özelliklere sahiptir. İo, Güneş Sistemi'ndeki en büyük volkanik aktiviteleri üretirken, Europa'nın ise buzla kaplı yüzeyinin altında su, dolayısıyla hayat olabileceği konusunda görüşler bulunmaktadır.

Jüpiter, gaz devlerinde sıklıkla rastlanan ve yıllarca sürebilen fırtınalara sahiptir. En bilinenleri; en az 340 yıldır devam eden ve 4 dünya büyüklüğündeki Büyük Kırmızı Leke'dir.

Astroloji açısından baktığımızda ise Jüpiter, şans, bolluk ve bereket gezegeni olarak tanımlanmaktadır. İyicil etkiye sahip olmakla birlikte, aldığı olumlu veya olumsuz transit açılarla (geçişler) niteliğini yansıtmaktadır. 


Astrolojik olarak kabaca incelersek;

Yönettiği burçlar:  Yay, Balık
Cinsiyet:          Eril (tepki veren, etken)
Fonksiyonu:  Geliştirmek
Yönelimleri:  Genişleme, ilerleme, bollaştırma

Temsil ettikleri:     Varlık, özgürlük, bolluk, bereket, iyi şans, ılımlılık, barış, hoşgörü, affedicilik, esneklik, mutluluk, iyimserlik, umut, zenginlik, esenlik, çabuk iyileşme, kar ve kazanç getiren işler, pürüzsüzlük, bilgelik, ileri görüşlülük, ilham, manevi zenginlik, dürüstlük, ahlak, erdem, hukuk ve kanunlar, akademik eğitim

Temsil ettiği kişiler:     Yargıçlar, senatörler, ruhani liderler, papazlar, kardinaller, avukatlar, genç bilginler, eğitmenler, üniversite öğrencileri, vezirler, uluslararası tüccarlar, zengin kişiler, burjuva sınıfı, yabancılar, yayıncılar, akademisyenler, din kurumları, Hıristiyanlar

Olumlu özellikler: Sadık, mütevazi, asil, yüksek mevkilerde olma arzusunda, adil, yardımsever, onurlu ve onur duyulacak işler yapan, dindar, hayırseverlik işlerinde çabalayan, hoş sohbet, toleranslı, eş ve çocuklarına karşı ilgili, saygılı, liberal, kötü ve çirkin kavramlardan hoşlanmayan, akıllı, vefakar, güvenilir, doğru ve dürüst, zeki, sabırlı, yüksek anlayışa sahip, bilge, cömert, özgüvenli, arkadaş canlısı, iyi idareci, yüksek eğitim ve öğrenim sahibi, asaletli, iyi mizaçlı

Olumsuz özellikler: Üstünlüğünü kaybeden, aileden kalan şeyleri boşa harcayan, adil veya dindar olması görünen ama olmayan, dindarlıkta veya inanç kavramında iki yüzlü, dinsel konularda yanlışa düşen, dogmatik, fanatik, faşist, kalın kafalı, vurdumduymaz, küçümseyici, hizipçi, gereksiz işler peşinde koşan, salaş, dar kapasiteli ve anlayışsız, abartıya kaçan

Jüpiter YAY ve BALIK burcunu yönetir. İKİZLER ve BAŞAK burcunda zarar görür. YENGEÇ burcunda yücelir. OĞLAK burcunda zayıflar veya güçten düşer.

Haritada neredeyse o alanda büyümeyi ve genişlemeyi gösterir. Vücutta büyüme hormonu ve genel olarak hormon sistemi ile alakalıdır. Güneş etrafında dönüşünü 13 ayda tamamlar. Yani bir burçtan geçiş süreci yaklaşık 13 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. İçinde bulunduğu burçtan geçerken, bu 13 ayda bir kez "retro" harekette bulunur.

Kişisel doğum haritalarımızda Jüpiter'in retro harekette bulunuyor olması; (Px)

Maddiyata önem vermeyen, zenginliği içinde arayan bir kişilik yapısı verir
Kişi kalabalıktan kaçar, yalnız olmayı tercih eder.
İç dünyasında devamlı kendini geliştirmeye çalışır.
Felsefi ve derin konularla ilgilenmeye meraklıdır.
Toplumda kabul gören ve aileden gelen değerleri red edebilir.
Kendi davranış ve değerlerini geliştirir.
Kimi zaman aşırı iyimser, kimi zaman aşırı kötümser olabilir.
Kilo alma ve şişman olma eğilimi vardır.

8 Kasım 2018 tarihinde, İstanbul saati ile 15:39'da Jüpiter, en etkin olarak çalıştığı Yay burcuna geçiş yaptı ve 2 Aralık 2019 tarihinde saat 21:21'de Yay burcundan çıkıp, düşük enerjili çalıştığı Oğlak burcuna geçiş yapacak. Bu yaklaşık 13 aylık sürede Jüpiter tam 4 aylık retro hareketine maruz kalacak. 10 Nisan 2019 tarihinde, Yay burcunun 24.derecesinde bu söz konusu retro hareket başlayacak ve 10 Ağustos 2019 tarihinde ise 14.derecede sona erecek. Tabi retro balangıç ve bitişlerdeki "durağan" (stationary) günleri saymıyorum. Bu günleri de retro sürecine dahil etmek gerektiğini düşünüyorum.

Tabi ki doğum haritasında Jüpiter'in retro pozisyonda olması veya transit retro dönemlerini birbirine karıştırmayalım. Doğum haritasında Jüpiter retro olan kişilerin, transit Jüpiter retrolarından etkilenmeme ihtimali bir şehir efsanesidir. Her gezegenin doğum haritasındaki retro durumu ve transit haldeyken retro pozisyona geçmesinin anlamları ve etkileri farklıdır. Dolayısıyla Jüpiter dahil olmak üzere, doğum haritalarınızda retro durumda olan bir veya birden fazla gezegenin, günlük gezegen hereketlerinde (transit) aynı gezegenlerin retro duruma girmesi birbiriyle karıştırılmaktadır. 

"Doğum hartiamda bilmem hangi gezegen zaten retro, dolayısıyla bu bilmem hangi gezegenin transitlerde retroya girecek olması bana yarar veya ben bu enerjiye zaten alışkınım" serzenişleri aldatmacadır." 

Bu önermeyi yapan bilgi simsarlarından acilen kaçınmanızı öneriyorum. 

Jüpiter, Yay burcundan geçerken doğmuş kişiler, yani doğum haritalarında Jüpiter'in Yay burcunda olduğu kişileri kastedip ne özellikte olabilirler diye bakacak olursak; Hayata neşeli gözlerle bakan ve eğlenceli kişilerdir. Yabancı kültürlere düşkündürler ve uzak ülkelere seyahat etmeyi severler. Doğayı ve dış dünyada sosyal etkinliklere katılmayı ihmal etmezler. Dini inançlar, felsefeler ve yüksek öğrenim ilgilerini çeker. Birden fazla konuda uzman olabilecek entelektüel kapasiteye sahiptirler. Abartılı, sakar ve dikkatsiz olabilirler. Neşeli, iyimser ve kalender insanlardır. 

Dolayısıyla astrolojide Jüpiter, Yay Burcu ve horoskobun 9.evi benzer etki ve özelliklere sahiptir. Çünkü Jüpiter Yay burcunu yönetir ve Yay burcu ise horoskobun 9.evinin doğal temsilcisidir. Kişisel gelişim, akademik kariyer, yüksek öğrenim, inanç ve felsefe kalıpları, uzak memleketlerle ilgili tüm meseleler, uluslararası ticaret, hukuk, yargı sistemi ve bu sistemi oluşturan tüm meslek dalları, üniversite hocaları, din adamları, spor müsabakaları, olimpiyatlar ve yabancı kültürleri bir araya getiren etkinlikler 9.ev konularına giriyor. Dolayısıyla da Yay burcu ve Jüpiter ile anılıyor. 



Gelelim Jüpiter'in Yay burcundaki bu 13 aylık serüveninden burçlara göre nasıl etkilenebileceğimizin analizine...

KOÇ ve YÜKSELEN KOÇ:
Yabancı kültürler, uzak yolculuklar ve kişisel gelişim konularında şans yakalanabilir. Kendinizi eğitmek ve hedeflediğiniz üst seviyeye çıkarmak için gerekli olacak zihin yapısı ve olgunluğa erişebileceğiniz koşullar önünüze gelebilir. Sportif faaliyetlere eğilmek ve girişmek için çok olumlu bir sürece girmiş bulunuyorsunuz. Yurtdışına yerleşmek, uzak bir şehre taşınmak veya genel anlamıyla göç etmek istiyorsanız bu 13 aylık itici güçten faydalanabilirsiniz. Hukuki olarak süregelen davalarınızın lehinize dönmesinde şaşırtıcı ve olumlu sürprizler bekleyebilirsiniz.

BOĞA ve YÜKSELEN BOĞA:
Ortaklaşa gelirlerinizin artabileceği koşullar ve fırsatlar oluşabilir. Hayatınızda kriz oluşturablecek tüm alanlarda dikkatli ve temkinli olmanızda fayda var. Çünkü Jüpiter 13 ay boyunca "kriz alanınızdan" geçiyor olacak. Kötücül gezegenlerle oluşturacağı açı kalıpları nedeniyle abartılı bir şans yanında sizi zarara uğratabilecek yükte bir kriz ortamı içinde de kendinizi bulabilirsiniz. Cinsel bağımlılıklar, ölüm temasının hayatınızda daha fazla yer etmesi ve risk taşıyan maceralara merak duymak bu 13 aylık sürede adrenalinizi arttırırken, anlayış olarak da değişmenize katkı sağlayacaktır.

İKİZLER ve YÜKSELEN İKİZLER:
İkili ilişkiler ve ortaklıklarda şanslı ve yüzünüzü güldüren bir sürece girmiş bulunuyorsunuz. Evlenmeyi planlıyorsanız bu yıl içinde ciddi ciddi bu planınızı gerçekleştirebilecek koşulları sağlayacaksınız. Eğer işinizi geliştirmek için ortaklıklar kurmanız gerekiyorsa, tam da sizi bütünsel olarak destekleyebilecek partnerler karşınıza çıkacakmış gibi görünüyor. Hayatınızdaki tüm ikili muhataplıklarınızda gelişmenin, büyümenin ve karşılıklı faydanın yükselebileceğini fark edeceksiniz. Ancak Uranüs'ün transit etkileriyle, gizli düşümanlıklarla yüzleşme riskine de sahip bulunuyorsunuz. 

YENGEÇ ve YÜKSELEN YENGEÇ:
Çalışma ortamınıza iyimser, yaratıcı fikirler ve bakış açısı getirecektir. Problemleri çözen, moralleri yükselten bir yaklaşım, bir bakış açısı geliştirebilirsiniz. Seyahat acentesi, üniversiteler, insan kaynakları gibi çalışma alanları seçebilirsiniz. Ayrıca girdiğiniz hizmet ortamlarında destekleyici bilgili ve olumlu hissettiren çalışma arkadaşlıkları edinebilirsiniz. Mevcut bedensel rahatsızlıklarınızdan daha çabuk iyileşmenizin yanında hormonal problemleriniz mevcutsa, bunlardan mütevellit ortaya çıkabilecek rahatsızlıklarla ilgili temkinli olmanız gerekebilir. 

ASLAN ve YÜKSELEN ASLAN:
Bu 13 aylık sürede hayatın sahnesinde macera, aksiyon, spor aktiviteleri daha fazla yer tutmaya başlayacaktır. Hayatın zevkli detaylarını, olumlu fırsatlarını ve keyif veren ayrıntılardan zevk almaya daha yatkın bir yapıya erişebileceksiniz. Mecazi aşka inanmak için en doğru süreçte bulunuyorsunuz. Bilge birine aşık olma yatkınlığı dışında, eğer düşünüyorsanız dünyaya çocuk getirme arzusu yükselecektir. Çocuklarınız varsa onlardan yana yüzünüz gülecektir. Kumar ve spekülatif konularla ilgili şansınızın artabileceği mümkündür. Hobilerinize yönelmek ayrı bir zevk verecektir.

BAŞAK ve YÜKSELEN BAŞAK:
Gayrimenkul yatırımı, evi taşımak, daha büyük ve daha gösterişli bir yuvaya taşınmak arzusunda olabilirsiniz. Ait olmadığınız din ve felsefeler hakkında bilgi sahibi olmak, kendinizi geliştirmek ve kendi köklerinizle ilgili özel bilgilere ulaşmak bu 13 aylık süreçte hayatınıza dahil olabilecek detaylardır. Kendi iç dünyanız ve dahil olduğunuz milliyetin yahut klanın faydasına faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Ebeveyninizden gelen maddi veya manevi zenginlikle ilgili şükredebilme bilincine erişebileceğiniz bir süreçte olacaksınız. Koruma ve korunma güdünüzü geliştirebilirsiniz.

TERAZİ ve YÜKSELEN TERAZİ:
Devamlı seyahat etme arzusuna sahip olabilirsiniz. Sosyal ilişkilerinizde yoğunlaşma, kardeşler, komşular, yakın akrabalarla olan diyaloglarınızda yükseliş gözlemleyebilirsiniz. Sosyal ilişkilerinizde, haberleşme kanallarınızda ve öğrenme ihtiyacınızda yükselme bekleyebilirsiniz. Hayatın her yönünü anlama çabasında olacaksınız. Ferah ve ilham verici ilişkiler kurmak isteyebilirsiniz. Entelektüel ve dünya insanı olma yolunda adımlar atabilirsiniz. Öğrenme ve öğretme konusunda daha hızlı yol alabileceğinizi fark edeceksiniz. 

AKREP ve YÜKSELEN AKREP:
Zenginlik ve maddi iyi şans göstergesi bu 13 ay size göz kırpacak demektir. Ancak bu durum size aşırı harcama da getirebilir. Kendinizi daha zengin, daha değerli ve daha cömert hissedebileceğiniz bir süreçte bulunacaksınız. Maddi kaynaklarınızda gözle görülür bir yükselme yanında manevi açıdan sizi güçlü ve tatmin olmuş hissettirecek girişimlerde de bulunabilirsiniz. Krizi fırsata çevirmek Jüpiter'in size sağlayacağı önemli desteklerden olabilir. Tek yapacağınız, değerlerinize değer katan ayrıntıları ve fırsatları fark etmek ve üzerlerine gitmek olmalıdır.

YAY ve YÜKSELEN YAY:
Olumlu ve sevecen mizacınızı parlatacak olan gezegeniniz Jüpiter, benlik alanınızda size şans ve fırsatlar sunacaktır. Doğum haritanızdaki Jüpiter'in konumu ve varsa sunabileceği bir etki sayesinde sahip olduğunuz fırsat ve bolluk bilincine erişmeniz kolaylaşacaktır. Güler yüzlü, pozitif, iyiliksever, ve hayata bağlı tavırlarınız sayesinde, kendiniz gibi insanlarla yola devam etme arsuzunda olacaksınız. Bu 13 aylık süreçte kilo alabilme riskine sahip bulunuyorsunuz. Buna mukabil sportif faaliyetlerinizde gözle görülür bir artış da gözlemleyebilirsiniz. 

OĞLAK ve YÜKSELEN OĞLAK:
Jüpiter, bu 13 aylık süreçte aynı zamanda Balık burcunun da yönetici gezegeni vasfıyla etkin olduğu 12.evde güçlü çalışmaktadır. Dolayısıyla Oğlak ve Yükselen Oğlaklar için 12.ev alanında etkin olacaktır. Bu süreçte bilinçaltı zengindir. Korkularınızdan ders almaya başlayacaksınız. Özür dilemeyi ve duygularınızı dürüstçe paylaşmayı öğreneceksiniz. İlahi adalete inanmaya başlayacaksınız. Ruhsal bir merak ve iç zenginliği getiren Jüpiter sayesinde, kendinizi daha iyi tanıma fırsatı yanında, ruhsal çalışmalara olan merak artacaktır. Hayat kontrolünüz dışında size keyifli fırsatlar sunacaktır. Yalnızca bunları görmeyi ve fırsata çevirmeyi başarmanız gerekecektir.

KOVA ve YÜKSELEN KOVA:
Maddi ve manevi olarak zengin arkadaş çevresi edinebilirsiniz. Toplumsal etkinliklerde ön planda olabileceğiniz, özgürlük, bağımsızlık ve kolektif bilinç üzerine ateşli savlar ileri sürebileceğiniz, topluluklara liderlik edebileceğiniz fırsatlar yakalayacağınız bu 13 aylık süreçte, azınlıkların, ezilenlerin ve manevi olarak desteğe olanların yardımına da koşabileceksiniz. Bu dayanışma ruhu içerisinde cömert ve güvenilir dostlarınızın değerini anlayacaksınız. Belirli bir sınıfa ait olduğunuzun  bilincine erişebilirsiniz. Aynı zamanda maddi ve manevi destek alabileceğiniz dostuklar edinebilirsiniz. Mesleki kazançlarınızda yükselme ve bolluk oluşturabilirsiniz.

BALIK ve YÜKSELEN BALIK:
Yönetici gezegeniniz Jüpiter, sizinki gibi yine etkin çalıştığı Yay Burcunda 13 ay seyahat edecek. Meslek/kariyer alanında şans ve fırsatlara açık olmalısınız. Mesleki gelişim üzerine yol almanızı tavsiye ederim. Uzman olduğunuz konularda öğrenme ve öğretme yoluyla şans elde edebilirsiniz. Jüpiter'in bu alandan geçişi size aristokrasi getirecektir. Daha saygın, daha sözüne ve mesleğine güvenilen bir kişi olma yolunda sizi parlatacaktır. Annenizle olan ilişkilerinizde göze görülür bir yükselme ve karşılıklı sevecenlik etkisi görülmeye başlayacaktır. Fedakarlık ve şükür temaları ile ilgili biraz daha kendinizi geliştirmeniz beklenebilir. 


Jüpiter'in Yay burcu geçişi, yakın geçmişte aşağıdaki tarihler arasında meydana gelmiştir.

- 24 Kasım 2006 - 22 Aralık 2007
- 9 Aralık 1994 - 3 Ocak 1996
- 26 Aralık 1982 - 20 Ocak 1984
- 14 Ocak 1971 - 7 Şubat 1972

Bu tarihler arasında Jüpiter'in önceki Yay burcu geçiş döngülerinde deneyimlediğiniz olayların, en azından benzer temalarda hayatlarımıza dahil olacağı mümkündür. Ancak Jüpiter gibi diğer gezegelerin transit etkilerinin "ilerletilmiş" doğum haritalarımız üzerindeki etkisi oldukça etkindir. Doğum haritanızı veya yükselen burcunuzu biliyor olsanız da, içinde bulunduğunuz süreçte, güncel hayatlarınızda "ilerletilmiş doğum haritalarınız" ve "ilerletilmiş yükselen burcunuz" üzerinden yaptığımız öngörüler daha değerli sonuçlara erişmemizi sağlamaktadır. 

Dolayısıyla kapsamlı bir astroloji analizi ve rehberliği ile hayatlarınızda oluşacak meseleler hakkında detaylı, proaktif ve alternatifli sonuçlara ulaşmanız mümkün gözükmektedir. Yukarıda özet olarak ihtimallerini sunduğum koşulların sizin hayatınızdaki etkinliğini incelemek için önce yükselen burcunuza, eğer biliyorsanız ilerlemiş doğum haritanızın yükselen burcuna göre  okumanızı tavsiye ediyorum. 

Bu konularda öngörü ve uzman bir kişi tarafından aydınlatılma ihtiyacına sahipseniz, yazılı veya yüz yüze sunduğum detaylı astroloji analiz çalışması için temasa geçiniz. (oytunislar@gmail.com)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder