7 Mart 2023 Salı

Satürn Balık Burcunda

































Satürn, belki de en uysal davrandığı Balık burcundaki transitine 7 Mart 2023 sabahında başlamış oldu. 25 Mayıs 2025 tarihine kadar da Balık burcunda seyredecek. Bu belirttiğim tarihte Koç burcuna geçip yıllık retro hareketine başladıktan sonra tekrar Balık burcuna gerileyip ileri harekete geçmesi ve yine Koç burcuna geçmesi 2026 senesinin 14 Şubat’ına denk gelecek. Satürn’ün bir burçtaki transiti retro dönemleri dahil 29 aya denk gelmektedir. 


Satürn, bütün astrologların abarttığı, yahut deyim yerindeyse endişe pompaladığı şekilde korkulacak, çekinilecek bir gezegen olarak tanımlanmamalıdır. Hayatın gerçeklerini gözümüze sokan, bir nevi karşıt semboliğe sahip Jüpiter gibi “şımartma”yönü olmayan, bunun yerine eğiten, büyüten, olgunlaştıran, yeri geldiğinde kısıtlayan ve hizaya sokan bir semboliğe sahiptir. 


Tıpkı bir burç geçişindeki 29 aylık süresine bağlantılı olarak 29 yılda bir, doğum haritalarımızdaki Satürn ile aynı derecelere hizalanır. Buna Satürn döngüsü diyoruz. 29, 58 ve 87.yaşlarımızda Satürn döngülerini deneyimleriz. Satürn Balık döngüsünün bir önceki ziyareti , 21 Mayıs 1993 - 30 Haziran 1993 (bu tarihler arasında Satürn Balık burcunun ilk derecesine girip gerilemeye başlamıştı) ve 29 Ocak 1994 - 7 Nisan 1996 tarihleri arasında tam zamanlı Satürn Balık transiti gerçekleşmiştir.

Bu işaret ettiğim tarihler arasında doğan kişiler, 14 Şubat 2026’ya kadar Satürn döngülerini tamamlayacaklardır. Bunu genel söyleyişle, olgunlaşma olarak değerlendirebilirsiniz. Satürn doğum haritanızın hangi alanına düşüyorsa, veya doğum haritanızın hangi evi/alanı Balık burcu yönetimindeyse, o evin, yani yaşam alanının deneyimleyeceği, öğreti kazanacağı, olgunlaşacağı bir mesele var demektir. Bu öğreti süresince eksikler tamamlanacaktır, aşılması gereken sorumluluklar yüklenecektir, o alanda biraz sıkıştığınızı veya darlandığınızı hissedeceksiniz. Belki de öğrenmeniz gereken yepyeni bir meşgale ile tanışacaksınız. Ruhunuzu eğiteceksiniz. Eğitilirken de biraz zorluklarla mücadele etmenin başarısını elde edeceksiniz. 


Jüpiter gibi, Satürn de sosyal gezegendir. Değişik burçlarda ve alanlardaki transitleri sırasında hem kişisel, hem de sosyolojik gelişmeler sunarlar. Satürn, “karmanın lordu”olarak  tanımlanır. Zamanla ilgilidir. Dolayısıyla belirli Satürn transitlerinde meydana gelen meseleler, aynı transit deneyimlendiğinde, yani 29 yıllık periyotta, açılan karmalar tamamlanır. 


Mesela 1980 darbesinde Başak burcunda transitte olan Satürn, devran dönüp de 29 yıl sonra tekrar Başak burcuna eriştiğinde, bu sefer kumpaslar ve türlü dolaplar sayesinde karşı darbe gerçekleşmişti. 1980 darbesiyle belki ilintisi bile olmayan TSK mensupları yine ne idü belirsiz glaudio tezgahı nedeniyle zarar görmüştü. 


Keza, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ardından 1975’te ayrışıp Kıbrıs Türk Federe Devleti ve GKRK olarak bölünen ada, 29 yıl sonra 2004’teki Annan planı düzeneğinde GKRK’nin AB üyesi yapılmasıyla geri dönüşü olmayan bir şekilde ayrıştı. Zararlı yerleşimde, Yengeç burcunda ilerleyen Satürn döngüsü nedeniyle karma tamamlandı. 


Başlangıcı yapılan bir oluşum, 29 yıl sonra öyle veya böyle tasviye oluyor, ömrünü tamamlıyor, mesele olgunlaşıyor. Bu vakaları çoğaltmamız tabi ki mümkündür. 


1992-93 döngüsünde (Satürn Kova) parçalanmaya başlayan Yugoslavya’dan 29 yıl sonra Ukrayna aynı duruma maruz kaldı. Takip eden Satürn Balık döngüsünde ise büyük katliamlar neticesinde Yugoslavya’ya demokrasi (!) geldi. Demek ki içinde bulunduğumuz döngüde benzer karmalar Ukrayna, için geçerli olacak. Kapitalizmin darmadağın ettiği Yugoslavya’nın tersi bir karma Ukrayna meselesinde önümüze gelebilir. Rusya’nın, 1991’de kaybettiği Ukrayna toprağını geri alabilmek için aynı Satürn döngüsünde harekat başlatması manidardır.


Yukarıda belirttiğim tarih aralığında (29 Ocak 1994 - 7 Nisan 1996) deneyimlediğimiz vakaları hatırlatmak istiyorum. 


24 Mart 1994 yerel seçimlerinde ibb başkanı olarak kariyeri başlayan Recep Tayyip Erdoğan, tekrar aynı Satürn döngüsünde acaba bir kere daha cumhurbaşkanı seçilir mi; hep birlikte göreceğiz. Muhtemelen artık tarihte hak ettiği konumu alacaktır diye umuyorum. 


Dönemin ekonomi gurusu başbakan Tansu Çiller’in 5 Nisan 2004 ekonomik kararları sonucunda oluşan inanılmaz bir enflasyon ve krizin etkilerini galiba 29 yıldır belirli periyotlarla deneyimliyoruz. Aynı döngüde ilerliyoruz. Çiller döneminde açılmış ekonomik karmalar ne şikilde tecelli eder, göreceğiz. Avrupa gümrük birliği ile sorunlar yaşamaya başlar mıyız, bunu da göreceğiz…


27 Ocak 1937’de, yine bir Satürn Balık döngüsünde (üç önceki) Hatay’ın bağımsızlığı Milletler Cemiyeti’nin Cenova toplantısında kabul edilmiş. Hatay şu an varolma mücadelesi veriyor ne yazık ki…


10 Ekim 1965 seçimlerini Milli Şef İsmet İnönü, Süleyman Demirel’e karşı kaybetti. (İki önceki Satürn Balık döngüsü) 

1994 döngüsü es geçildi. Bakalım sağ tandanslı rejimlerin güncel Satürn Balık döngüsündeki akibetleri ne olacak?


Bu örnekleri sizler de biraz tarihe bakıp inceleyebilir, günümüze olan izdüşümlerini az çok da olsa tespit edebilirsiniz. Gerçi Satürn Balık transiti “balık hafızası”kavramını da güçlendirecektir. Ne hafıza, ne hayal, ne de manevi kaçışlar bu transit sırasında etkinliğini sürdürebilir. Bir kere en başta psikolojik bütünlüğümüzü, ruhsal stabilitemizi güçlendirmeye odaklı bir dönem geçireceğiz. Bir yıl önceki Jüpiter Balık transitinin tam zıttı bir yapı ortaya çıkacaktır. Maneviyat veya soyut düşünce darbe alacaktır. Uhrevi tarafımızı törpülemek, akılcı ve somut düşünceyle yol almak, gerçekçi kararlar alarak ilerlemek zorundayız. Algı oyunları ve manipülasyonlar en güçlü tehdit mekanizmalarımızdır. Uyanık olmaya iki kez dikkat etmek zorundayız.

Balık transitinde ilerleyen Satürn, ruhsal tutsaklık hissetmeye sebebiyet verir. Yaşlanma duygusunu körükler ve yaşlı insanların kâle almadığımız uyarılarının teker teker gerçekleştiğini farkederiz. Yaşlanma korkusu ve sanki tamamlanmadan bu mekandan gitme endişesi hasıl olacaktır. Başta din olmak üzere, felsefi ve inanç yapıları sekteye uğrayacaktır. Yaratıcı düşünce, sanat değeri taşıyan unsurlar gibi alanlarda ürün ortaya çıkarabilmek her babayiğidin harcı olmayacaktır. İlham gelmesi konusunda engelleme hissedebilirsiniz. Ancak doğum haritalarında Satürn’ü Balık burcunda olan kişiler için durum doğal akışta seyredecektir. Satürn Balık kişisi olan müzisyen, ressam ve oyuncunun yeteneklerini güçlendirmesi ve konularında otorite haline gelmesi beklenebilir. 


Önümüzdeki 29 ayda ruhsal olgunlaşma, hayal olsa bile beklentileri rasyonel bir zemine oturtma, kaba tabirle ayakların yere basması beklenecektir. 

Satürn Balık transiti boyunca, ilişkilerimizde sınır koymakta zorlandığımız ve kişisel disiplini sağlamakta tıkandığımız bir süreç oluşacaktır. Kural ve uygulamalar her zamankinden daha sıkıcı gelmeye başlayacaktır. Unutkanlık ve dalgınlık sebebiyle yaşanacak sakarlıklar artma eğiliminde olacaktır. Üzerinde kontrol sağlayamadığımız bir meselenin içine istemeden çekilmek veya istediğimiz an çıkamamaktan korkabiliriz. Hayır demek güçleşecektir ve karşımızdakileri kırmamak için fedakarlık yapmaya eğilimli olacağımız için manipüle edilmeye veya aldatılmaya maruz kalabiliriz. Suçluluk duygusuna kapılmamız da kolay hale gelecektir. 


Zamansız olma bilincine erişeceğiz. Zaman kavramıyla bağımız zayıflayacaktır. Satürn, karmanın lordu olması ve zamanı kontrol eden, önümüze sınavlar koyan gezegen olduğu için, Balık burcunda temsil edeceği derslerin başında; kendimizi feda etmek, sorgulamadan kabullenmek ve haddinden fazla alçakgönüllü olmak vardır. Karmaşa ve kaos ortamlarından izole olmaya, bir nevi inzivaya çekilip sanatsal içeriği olan eylemlerle haşır neşir olmaya yatkın olabiliriz.


Doğum haritalarında Satürn’ü Balık burcunda olan kişilerin listesini aşağıya koyuyorum. Eğer siz de bu tarihler arasında doğduysanız, tekamül yolunda olgunlaşma sağlayacak kişiler statüsünde olacaksınız. 


29 Ocak 1994 - 7 Nisan 1996 

16 Aralık 1964 - 4 Mart 1967

14 Şubat 1935 - 14 Ocak 1938


Hayırlı uğurlu olsun, optimum öğretiyle olgunlaşmamızı dilerim. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder