23 Mart 2023 Perşembe

Plüton Kova Burcunda

 












13 Mart 1930’da keşfedilen, 2006’da kendinden daha büyük ve etkin yeni gökcisimlerinin keşfi nedeniyle,  gezegen vasfından çıkarılıp “cüce gezegen”olarak kabul edilen Plüton (Pluto da diyebiliriz), 23 Mart 2023 tarihinde Kova burcuna geçiş yağtı. Astronomi bilmiyle olan bağlantısı ve detayları için basit bir Wikipedia bilgisiyle aydınlanabilirsiniz. Bizim konumuz burada astroloji ilmine olan etkileri malumunuz üzerine; dolayısıyla Astroloji üzerinden ilerleyeceğim bir yazı kaleme almak istedim. 


Astronomi ve astroloji birbirinden ayrı değerlendirmesinin mümkün olmadığı iki çalışma alanı olduğu, ve astronominin inceleme alanına dahil olan tüm gökyüzü cisimlerinin, astrolojiye atfedilen sembolikler üzerinden kişisel veya sosyal yaşantımıza etki sağladığından ötürü, ister cüce, ister dev olsun, 1930’dan beri modern astroloji öğreti ve tekniklerinde kullanılan bir gezegen olarak hayatlarımıza etki ediyor. 


Modern astrolojiye yön veren Uranüs ve Neptün’den sonra keşfedilen son “jenerasyon”gezegeni Plüton, adı üstünde devirlere, çağlara ve nesillere etki ediyor. Keşfedildiği gün 17°30 dakika Yengeç burcunda retro pozisyonda olan bu cüce gezegen, kuşakları belirlememizde en birincil etkenlerin başında geliyor. Hani son yıllar herkesin diline pelesenk olan Z kuşağı, Plüton’un iki önceki burç transiti olan Yay’daki, yani 1995-2008 arasında doğan kişilerin oluşturduğu nesle verilen kuşak oluyor. 

Bir burç geçişi yaklaşık 14 yıl ve başladığı yörüngeye dönme, yani tam bir Plüton döngüsü 168 yıla karşılık gelmektedir. 


Keşfedilip, dönemin batı astrologları tarafından kullanıma alınmasından itibaren Aslan burcu transitine başlamasıyle günümüze kadar olan transitlerini incelemeye çalışalım. 

Bu arada, transitlerin ilk başlangıç tarihlerini esas aldım. Örneğin 23 Mart 2023 tarihinde Plüton Kova transiti başlamış oldu ama 4 ay içerisinde retro dönemi başladığında 11 Haziran 2023 tarihinde Plüton yine Oğlak burcuna gerileyecek ve tekrar Kova burcuna geçişi 21 Ocak 2024 tarihini bulacak. Bu tip bir ileri iki gerilemeli burç geçişleri önceki nesillerde de tekrarlanmıştı. 


26 Ocak 2008 - 23 Mart 2023 (Plüton Oğlak - Alfa kuşağı)

Yeni dünya ve kaos düzeninin kendini açığa çıkarması, bir nevi kıyamet (kıyam düzeni, ayağa kalkmak, başkaldırmak, kendinden önceki düzeni dönüştürmek)

Otoritenin ve otoriterliğin form değiştirmesi, başların ayak, ayakların baş olması. Bu transitte Plüton dispozitörü Satürn olduğu için şeytani yapının kendini hakim kılması. 


10 Kasım 1995 - 26 Ocak 2008 (Plüton Yay - Z kuşağı)

Din, felsefe ve inanç çeşitliliği gibi evrensel değerlerde dönüşüm, varoluşla ilgili düzeni değiştirecek kavramların ortaya çıkması, internet teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla mesafelerin kısalması, kültür dönüşümü, geleneklerin yıkılıp yeni standartların ortaya çıkması. Çok kutuplu dünya düzeninden, tek kutuplu kültür düzeyine dönüşme çabası. 


6 Kasım 1983 - 10 Kasım 1995 (Plüton Akrep - Y kuşağı)

Yeraltı yapılarının ortaya çıkışı, dünyayı yönettiği iddia olunan unsurların, menfaat çatışmalarının, cinsel yollarla bulaşan hastalıkların gündeme gelmesi. Türlü belirgin veya gözle görülemeyen sebeplerle soğuk savaş döneminin sona ermesi, petrol ve yeraltı zenginlikleri üzerinden pay kapma oyunlarının, darbelerin, mafyöz yapıların, gizli örgütler aracılığı ile dünya düzeninin tersyüz edilmesi.


5 Ekim 1971 - 6 Kasım 1983 (Plüton Terazi - X kuşağı)

İlişki ve aile kavramlarının tersyüz olması. Cinsiyet eşitliği ve kadının toplumdaki payının eski kuşaklara nazaran daha etkin hale gelmesi, işlevsellikten ziyade estetik ve görsellik öğeleri lehinde değişim/dönüşüm, hukuk ve adalet kavramlarında insanı daha merkeze koyan eşitlik yanlısı bir düzene evrilme dönemi


20 Ekim 1956 - 5 Ekim 1971 (Plüton Başak - Baby Boomer/Çocuk Patlaması kuşağı)

Yarım yüzyıla yayılan dünya savaşları sonrasında iki kutuplu dünya düzeninde çalışma koşullarının değişim ve dönüşümü, kendinden önceki karanlık nesilde büyük bir nüfus kırımına maruz kalan insanlığın, kalıcı ve iradeli bir planlamayla yeniden dirilişine sahne olan dönem. 


7 Ekim 1937 - 20 Ekim 1956 (Plüton Aslan - Karanlık kuşak)

Krallıkların ve tüm benzer hükümranlıkların yıkıldığı, diktatörülüklerin demokrasiye dönüştüğü, sahne ve eğlence sektörünün toplumları şekillendirdiği, maruz kalınan travmalardan ötürü çocukların hızla yetişkin olmaya zorlandığı, soykırımlar nedeniyle günün karanlığa dönüştüğü dönem. 

Not: 1937’den 1942’ye kadar, Plüton Aslan burcuna geçiş yapıp retroya girdiği ve neredeyse ilk derecesinde takılı kalıyormuş gibi transitte bulunduğu için, karanlık kuşak prensipte 19 yıl Plüton Aslan transiti gibi algılanmaktadır. 


Plüton transitlerine göre sınıflandırmış olduğum kuşakların hangisine dahil olduğunuzu belirlemek için doğum tarihinizin hangi tarih aralıklarına denk düştüğünden yola çıkabilirsiniz. 


23 Mart 2023’ten 9 Mart 2043 tarihine kadar Plüton Kova transiti deneyimleyeceğiz. Bu dönem doğacak çocuklar Beta kuşağının bireyleri olacaklar. Bu dönemde eşitlik ve özgürlük adına isyanlar, azınlık mücadeleleri, bilim ve teknoloji dönüşümü yanında uzay ve havacılık konularında keskin dönüşüm ve kalıcı teknolojiler oluşturulacaktır. 


Plüton Kova transitinin bir önceki döngüsüne 1789 Fransız ihtilali denk gelir. 

Yıkılmaz diye düşünülen, hatta egemenlik hakkını Tanrı'dan aldığı iddia edilen mutlak krallıkların yıkılabileceği ortaya çıkmıştı. Demokrasi etkin bir unsur olmaya başladı. Ancak ikinci dünya savaşı sırasında Plüton Aslan döneminde çarpıtılan ve günümüze ulaşan demokrasi kavramının, bu yeni süreçte özüne tekrar kavuşacağına inanıyorum. 

Keza yine bir önceki Plüton Kova döngüsğnde egemenliğin halka ait olduğu kabul edildi. Milliyetçilik ilkesi, siyasi bir karakter kazanarak, çok uluslu devletlerin parçalanmasında etkili oldu.

Eşitlik, özgürlük ve adalet ilkeleri yaygınlaşmaya başladı. Şahsi güçlere, zekâya ve girişim yeteneğine ortam hazırladı. Dağınık halde bulunan milletler, siyasi birliklerini kurmaya başladılar. İnsan Hakları Bildirisi, ihtilali gerçekleştiren Fransızlar tarafından dünya çapında bir bildiriye dönüştürüldü.   Plüton Oğlak transitinde “tek dünya düzeni, yahut kaos ortamı”hedefinde olan egemen ve seçilmiş(!) unsurların, bu yeni Plüton transitinde kolektif insan aklına karşı yenileceklerini ümit ediyorum. Ancak malesef Boğa, Aslan, Akrep ve Kova gibi sabit burçlardaki Plüton transitlerinde çok kan döküldüğünü görüyoruz. Bu olasılığı yukarıda verdiğim tarih aralıklarındaki yıkımları inceleyerek edinebilirsiniz. 


2043 senesine kadar daha güvenli ve adaletli bir dünyada yaşamayı öğrenir, standartlarımızı dönüştürmeyi başarabiliriz dileğiyle…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder